Վայրի աղավնիների գեղեցկությունն ու եզակիությունը

Հին ժամանակներից ի վեր աղավնիները մոտ էին մարդուն: Մոտ 5000 տարի առաջ նրանք դարձան թռչուններ: Մարդու հետ միասին, այդ թռչունները տարածվում են ողջ աշխարհում: Եվ այսօր աղավնին կարելի է տեսնել յուրաքանչյուր երկրում եւ գրեթե բոլոր մայրցամաքներում: Բոլոր վայրի աղավնիները ոչ միայն արտաքին տարբերություն ունեն, ամեն տեսակ ունի իր բնավորությունը եւ սովորույթները: Այսինքն, մենք կքննարկենք մեր հոդվածում:

Wild pigeons - ինչ են նրանք:

Ներկա պահին դժվար է պատկերացնել քաղաքային այգին, կենտրոնական հրապարակը կամ խաղահրապարակ առանց աղավնիների: Նրանք միշտ գտնում են, թե որտեղից կարող եք ձեռք բերել մի կտոր հաց, կամ վերցնել մի երեխայի cookie:
Ըստ աստվածաշնչյան գրվածքների, դա աղավնին էր, որը Նոյին բերեց այն լուրը, թե երկիրը հայտնվեց ջրի տակ: Մուսուլմանները այս թռչունն են դրել սրբերի շարքերում, քանի որ նա ջուր է խմում Մուհամմեդի գագաթին:

Pigeons մեծ ժողովրդականություն է ստացել, երբ չկա միջոցներ կապի. Այնուհետեւ, ինչպես հայտնի է, այսպես կոչված փրկարարական աղավնիները օգտագործվել են ամենուր: Այս թռչունը կարող է կատարելապես նավարկելու տեղանքը եւ թռչել ժամում 65 կմ արագությամբ:

Հատկանշական է, որ աղավնին պատկանում է թռչունների, աղավնիների ընտանիքին, որտեղ կա ավելի քան 280 տեսակ: Վայրի մոխրագույններից շատերը մեռած են: Վերապրած կենդանիներից առանձնահատուկ ուշադրություն է հատկացվում Վյախիրին, Կապույտ Դովեին, Գորլիցին:

Մի վայրի աղավնի, ի տարբերություն մշակութային դեկորատիվ տեսակների, չի մոտենում տղամարդու տուն: Այս թռչունները նախընտրում են իրենց բույնները կառուցել գետերի ժայռերի վրա, ժայռերի եւ մարդկանցից հեռու այլ վայրերում: Որպես կանոն, նրանք բռնում են գաղութներում, եւ յուրաքանչյուր զույգը բույնում միշտ 2-3 ձու ունի: Երբեմն վայրի աղավնիները տնկվում են տնային աղավնիների տներում, որոնցից ամենատարածված ու գեղեցիկ են ընդհանուր աղավնիները:

Փայտի աղավնին

Սա Եվրոպայում ապրող ամենամեծ անտառային աղավնիներից մեկն է: Այս թռչունը հայտնի է նաեւ որպես վիտուրեն: Նրա մարմնի երկարությունը կարող է լինել մոտ 45 սմ, պոչը հասնում է 15-17 սմ-ի եւ քաշը կարող է փոխվել 650 գրամի սահմաններում: The wingspan- ն ավելի քան 70 սմ է: Երբ Wood Pigeon- ն դուրս է գալիս, թեւերի բարձր ձայնը լսելի է:

Աղավնին առանձնանում է գորշ գորշ ծակով, սակայն նրա հետեւում նշվում է գորշ գորշ գույնը: Կրծքավանդակը եւ պարանոցը կարմրավուն գորշ գույն են: Թզուկը եւ ցողունը վարդագույն են դեղին հուշում: Տղամարդիկ եւ տղամարդը չեն տարբերվում շերտերի գույնից:

Այս տեսակը տարածված է Թուրքիայում, Հեմալայդում, Եվրոպայում, Իրանում եւ Իրաքում: Հյուսիսում դրանք տնակային թռչուններ են, մնացած գոտիները, որոնք նստած են նստած: Ձմռանը, ընդհանուր աղավնին ուղեւորվում է Մոլդովա, Հյուսիսային Ասիա եւ Անդրկովկաս: Այն նախընտրում է ապրել փշատերեւ, խառը կամ թափող անտառներում: Արեւմտյան Եվրոպայում հաճախ կարելի է տեսնել այն քաղաքներում:

Ձմեռել ձմերուկից վերադառնալուց հետո, աղավնիները հոտ են պահում, հետո բաժանվում են զույգեր, որպեսզի իրենց բույնը դնեն եւ դնի ձվերը: Վիժիրի բույնը կառուցվել է գետնից 10-12 սմ բարձրության վրա: Թռչունը ջանասիրաբար ընտրում է շինանյութը եւ յուրաքանչյուր մասնաճյուղ, նախքան բույնի մաս դառնալը, քննվում է գագաթը եւ միայն այնուհետեւ տեղադրվում կամ նետում:

Այս թռչունները չափազանց զգույշ են եւ անհանգստություն չեն ցանկանում: Եթե ​​դուք պատահաբար վախեցեք այդպիսի աղավնիից եւ քշել այն բույնից, ապա ամենայն հավանականությամբ այն կրկին չի վերադառնա:

Կինը երկու ձու է տանում, եւ նրանց ծնողները ինկուբացնեն հերթով: 15-17 օր հետո ձվերը հայտնվում են: Ծնողները կերակրում են գետնանուշներ հատուկ սննդով, որը ձեւավորվում է գլխուղեղի չափահաս թռչունների մեջ: Դա աղավնի կաթի մասին է: Nestlings- ը խմում է այն բջիջները, որ ծնվում են երիկամների ծնողների կողմից: Մի քանի օր անց նրանք փորձում են նորմալ սնունդ, եւ բառացիորեն 1,5 ամիս անց արդեն սովորում են թռչել:

Wood Pigeon- ը կերակրում է բույսերի սննդի վրա: Դիետայի հիմքը `բույսերի, սերմերի, կաղնու եւ ընկույզների ձավարեղեն: Կարող է նաեւ ուտել հատապտուղներ, խոտաբույսեր: Այս վայրի աղավնիները գտնում են ոչ միայն ծառերի ճյուղերում: Նրանք չեն վախենում գետնից ընկած հատիկներ կամ մրգեր հավաքել: Չնայած չափը եւ քաշը, այս աղավնին կարող է հեշտությամբ կախել ճյուղից եւ վերածել պտուղը կամ սնկով:

Նրանց հիմնական թշնամիները թալանող թռչուններ են: Սակայն վերջերս դրանց թիվը նվազում է, ինչը հանգեցնում է վայրի աղավնիների բնակչության աճի: Բացի այդ, լծը կարող է ձնագնդի մի շերտով, որը կարող է բարձրանալ ծառեր: Անտառի գետնին համարվում են թշնամիները եւ աղվեսները: Եվ քանի որ Common Pigeon- ը մեծ եւ համեմատաբար ծանր թռչուն է, այն չի կարող արագ արագանալ:

Որոշ երկրներում, որտեղ կան վայրի աղավնիների խոշոր բնակչություն, դրանք համարվում են վնասատուներ, ուստի դրանք անպաշտպան են: Եվ ամեն տարի հազարավոր վայրի թռչուններ են նկարահանվում, հիմնականում Վիկհեյչին: Ընդհանուր փայտի աղավնին տարածված է ամբողջ Եվրոպայում: Եվ նույնիսկ հաշվի առնելով այն հանգամանքը, որ նա գտնվում է որսի մեջ, եւ լայնածավալ կրակոց է կատարվում, այդ տեսակի անհետացումը չի սպառնում:

Rock աղավնի

Ամենատարածված աղավնիները, որոնց անունը անմիջականորեն կապված է շերտերի գույնի հետ: Այն կարծես վայրի ժայռոտ աղավնի է, բայց դրանք կարող են տարբերվել հիմնական առանձնահատկությամբ `մուգ պոչով: Թռչունների այս ներկայացուցիչները նախընտրում են բարձրադիր վայրերում բնակվել եւ կառուցել թփեր: Նրանք կարող են նաեւ տեսնել անտառներում եւ խոշոր քաղաքներում: Փազլերի այս տեսակ ընտրում է նստակյաց կենսակերպ, բայց դա միշտ չէ, որ դեպքը, եւ թռչունները կարող են թռչել տարբեր մայրցամաքների:

Աղավնին հայտնի է բոլորիս, քանի որ այդ թռչունները ապրում են մեր քաղաքներում: Գագաթին տեսքը տարբերվում է սեռից: Տղաների առանձնահատկությունն այն է, որ թեւերի երկարությունը: Միջին միջին չափը կազմում է 220 մմ: Կանանց թեւերի երկարությունը 215 մմ է:

Մոխրագույն աղավնը հիմնականում տարբեր բույսերի սերմեր է ուտում: Նրա սիրած նրբությունը ցորենն է: Թռչունները գետից վերցնում են հացահատիկ, դրանով իսկ բերելով շոշափելի օգուտներ, որոնք արտահայտվում են դաշտերի մաքրության մեջ:

Բնության մեջ նրանք կառուցում են իրենց բակը, որտեղ գիշատիչը չի կարող հասնել նրանց: Քաղաքային տարածքում, Dove- ը նախընտրում է նստել շենքերի տանիքների կամ շերտերի տակ: Նստը ձեւավորվում է ճյուղերից, ինչպես նաեւ խոտ: Այս նյութի որոնումը զբաղված է տղամարդու կողմից: Կանանց խնդիրն այն է, որ բույնը ստեղծվի:

Թռչունների ակտիվ հագեցման ժամանակահատվածը գարնան սկզբին եւ տեւում է մինչեւ աշնանը: Որոշ զույգեր երբեմն ձմեռում են: Մեկ տարուց մեկ զույգ կարող է կատարել 3-5 կուտակումներ:

Գորլիցա

Անտառային թռչուն, որը ապրում է հիմնականում Ուկրաինայի, Մոլդովայի եւ եվրոպական երկրների հարավային տարածքներում, եւ ոչ միայն: Հաճախ այդ վայրի աղավնիները հայտնաբերվում են աշնանային կամ գարնանային թռիչքների ժամանակ: Մարմնի երկարությունը հասնում է մոտ 27 սմ-ի, կշռում `մինչեւ 200 գրամ: Սալիկի գույնը գորշ գույն է, պարանոցի հետեւի հստակ սեւ շերտով: Կան մոտ 18 տեսակներ, որոնք բնակվում են Ասիայում, Աֆրիկայում եւ Ավստրալիայում:

Քլինթուն

Դա վայրի աղավնի մի տեսակ է, որը հայտնի է իր շքեղ գունավոր գույնով: Պարանոցի վրա հստակ մալախիտ գույն է: Թեւերը մոխրագույն են, ձանձրալի, պոչում մուգ շրթունքներ են սեւ շերտերով: Այս աղավնին խոշոր բնակչություն ունի Չինաստանում, Ղազախստանում, Թուրքիայում, Աֆրիկայում եւ Սիբիրում: Այն նախընտրում է ապրել անտառներում, որտեղ շատ խոզեր ունեցող շատ ծառեր կան:

A clintuh է անտառային թռչուն: Այն կարող է հայտնաբերվել փետուրների կամ անտառի անտառներում, որտեղ փորված ծառերի մեջ այն ստեղծում է իր բույնը: Այդ նպատակների համար օգտագործվում է չոր ցողուն: Վերարտադրման շրջանն անցնում է բավականին գաղտնի: Որպեսզի չնկատեն, որ կոկտեյլը ծածկում է հաստ ծառերի մեջ: Երբ վտանգավոր իրավիճակ է ստեղծվում, կտրուկ հեռանում է, ծառերի ետեւում թաքցնում:

Լուսանկարներ

Լուսանկարը 1. Դարբնի աղավնիները պարապետի վրաԼուսանկարը 2. Կլինգթյունը ընկած տերեւների ֆոնինԼուսանկարը 3. Գետնին ծառի վրա